lørdag den 25. februar 2012

min dygtige mor!

Jeg bliver simpelthen nød til at prale med min mors seneste kreation! Hun er så dygtig!! Hun har hæklet en amigurumi-figur:



Nyt..

Som den "flittige bloglæser" måske har opdaget, så har jeg fået lagt en masse mad billeder ud, uden tilhørende opskrifter. Det er en del af min process i at få opdateret min blog. For selvom jeg for tiden ikke har nogen ovn, så har jeg jo før i tiden fået lavet en masse ting, som jeg aldrig har fået lagt ud. Det bliver der lavet om på nu! Så hav tålmodighed, så kommer opskrifterne :D

Tak fordi du følger med!

God weekend

- Freja

Små hjerner.. Små fornøjelser


Små spinattærter med laks - Opdateret!

Jeg laver tit små tærter uden tærtebund. Både fordi tærtebundens store indhold af kalorier, tager det sunde ud af en tærte, og så kan det også være lidt besværgeligt, ihvertfald i forhold til ingen bund.

Opskriften på ca 12 stk:

250 g frisk hakket spinat
1 dl madlavningsfløde
4 æg
salt og peber
røget laks, jeg kan godt lide godt med laks, men det er en smagsag. ca. 200 g til en almindelig portion
1 kugle frisk mozzarella

Jeg har eksperimenteret med både optøet frossen spinat og frisk, og jeg må indrømme at jeg nu er mest til det friske spinat. Bruger man optøet spinat er det altafgørende at man få presset så meget væde ud af som muligt, ellers bliver de små tærter våde.

Bages i 20-30 min ved 200 grader. Smager bedst når de er lune.

Lasange


Lasange

Til min lasange bruger jeg egentlig altid på slump, men jeg vil forsøge at lave en liste over de ingredienser jeg plejer at bruge.

Kødsovs:
Hk. oksekød
Ds. tomater
lidt revet gulerod
masser af finthakket løg 
hvidløg

bechamelsauce:
rigeligt smør + mel 
1/2 liter mælk
1 lille pose revet parmesan
salt & peber
lidt revet muskatnød
Tricket for mig med bechamelsaucen er at røre røre røre, så mælken ikke brænder på, og husk at få smeltet alt smørret i den varme mælk. 1. skal du smelte smørret, derefter blande mel i med kraftige pisk. derefter tilsætter du mælken. Mælken skal gerne næsten koge før osten kommer i, når den er smeltet, smager du til med salt, peber og lidt muskatnød.

Så er det bare at samle den, start med lidt kødsovs, så bliver de nederste plader også gode. derefter lag på lag. Afslut med et lag bechamelsauce, og derefter revet ost.

Jeg giver en potion med et halvt kg okse, ca. 40 min. i ovnen ved 200 grader. Hvis jeg laver af et kg kød, giver jeg den ca. 1 time. Her kan det være en god ide at "beskytte" osten med staniol den første halve time, hvis man ikke er til branket ost.

God fornøjelse!



Vaniliekranse


Pund-Pund m blåbær og hvid chokolade


Den her kage plejer jeg at kalde for "min egen", for jeg laver den uden opskrift, så den bliver meget forskellig fra gang til gang. Idéen er at det er en rigtig pund til pund, så hver af ingredienserne er samme mænge, f.eks: 100 g sukker = 100 g mel = 100 g smør = 1 æg ..

Sådan som jeg gør, er at jeg første blander alt det tørre;
sukker
mel
bagepulver 
vaniliesukker

Derefter det våde:
smeltet smør
æg
lidt mælk alt efter dejen konsistens 
(den skal gerne være lidt stiv i det, da den så bager hurtigere)

Toppes af med rigelige blåbær (gerne fra frost) og hvid chokolade

Bages ved lav temperatur, i meget lang tid. Den skal som regel have omkring en time, ved 150 grader. Lav den gerne i en flad form, så bliver den lidt konfekt-agtig i toppen. 

Prøv dig frem! :) Næste gang jeg laver den, skal jeg nok måle af, hvad jeg egentlig bruger..

Mormors kringle


Dej:
500 g mel
350 g smør
75 g sukker
3 æg
50 g gær
1/2 dl vand
1/2 tsk kardemomme

Fyld:
150 g knuste makroner
125 g smør
1 æg
2 spsk honning
lidt salt

Bland æg og vand, opløs gæren heri. Tilsæt øvrige ingredienser og ælt dejen smidig og ensartet. Tildæk dejen og lad den høve lunt i 30 min. Rør fyldet imens.

Rul dejen ud og smør fyldet på midten (jeg plejer at lave to kringler som på billedet af denne opskrift), dejen pakkes udenom fyldet, så det ikke flyder ud når den bliver bagt. (det kan godt betale sig at bruge ekstra tid på at få den til at hænge godt sammen, da det er så ærgeligt hvis fyldet løber ud!). Tildæk kringlen og lad den hæve et lunt sted til dobbelt størrelse, ca. 30 min. Pensel med æg, og pynt med sukker og hasselnøddeflager. 
Bages på midterste rille i en forvarmet ovn, ved 220 grader i ca. 20 min.

Lagkage



Lagkagebunde: 3 stk store bunde ( 1 kage, man efter bagning deler til tre bunde, med en stor skarp kniv, eller noget kraftigt tråd)
300 g blødt smør
300 g sukker
6 æg
300 g mel
2 tsk bagepulver

Bages ved 220 grader, i ca. 30 min. Tjek med en kødnål.

Fyld:
Sara Bernard Creme: 
Kog 2,5 dl fløde op, smelt ca. 100 g mørk kvalitets chokolade i fløden. Når det er helt smeltet, stilles det på køl min. natten over. Derefter piskes den helt afkølet fløde-chokolade masse op, til en creme.
Hindbær fløde: 
Pisk 2,5 dl fløde til skum, bland flormelis (efter smag) sammen med en optøet pose frosne hindbær.
Derudover hindbær marmelade og groft hakket chokolade. Lægges sammen som på billedet.

Pyntes med hvis glasur (flormelis og lidt vand) samt krymmel.

Maj-Kage





MajKage
1 bradepande

800g mel
50g gær
3 dl mælk
1 dl vand
100g smør
½ dl mælk
1 æg
3 spsk. Sukker
1 tsk. Salt

Remonce:
100g smør
100g rørsukker
1 tsk. Kanel
(vejledende, jeg laver altid mere!
+ erstatter halvdelen af sukkeret med brun farin)

1 hævning: 30 min
2 hævning: 30 min
Pensles med æg

Bages ved 200 ° i 20-25 min.

Pyntes med hvid glasur & krymmel!

Tebirkes

16 stk

300 g mel
100 g smør
25 g sukker
1 æg
50 g gær
1/2 tsk salt
1 dl mælk

remonce
150 g blødt smør
150 g sukker (her fortrækker jeg selv en blanding mellem brun farin og rør sukker)

Saml dejen, og lad den hvile mens du laver remoncen. Rul dejen ud, og smør remoncen på. Fold den sammen, skær dem ud, pensel dem med æg, og pynt med birkes. Lad dem efterhæve i 45 min, bages i en forvarmet ovn ved 220 grader i ca. 10 min.

Muffins




Muffins
Grundopskrift

190g. Smør
260g. Sukker
3 æg
410g hvedemel
1,5 tsk. Vaniliesukker
2 tsk. Bagepulver
1,5 dl mælk
300g bær
100g hvidchokolade

Bages ved 200°
I ca. 15-20 min

Den her opskrift er en rigtig god grundopskrift, jeg variere den med forskellige bær, frugt og chokolade. PRøv eks. 
Banan & mørk chokolade! 
 hindbær & hvid chokolade. 
Blåbær & hvid- og mørk chokolade
Æbler & kanel
Kun fantasien sætter grænser!